Beretning fra DH-Ringsted til årsmødet 4. marts 2015

Her kan du læse den beretning fra DH-Ringsteds formand, Lisbeth Balling, som bliver sat til debat på årsmødet 4. marts 2015.

DH-Ringsted har siden sidste årsmøde haft en del aktiviteter. Også aktiviteter, der har skærpet opmærksomheden på DH og vores rolle for lokal handicappolitik.

Ikke mindst de Café-møder vi vedtog sidste år har været gode. Vi fik en del presseomtale, vi ellers ikke ville have fået, og det har været godt. Vi valgte i 2014 temaerne inklusion i folkeskolen, fleksjob- og førtidspensionsreformen og tilgængelighed. Tilsammen gav de en god sammenhæng. Vi tror selv, at formen er god, og har derfor planlagt at fortsætte disse møder i år med tre nye temaer. Vi håber at kunne få flere til at deltage og prøver også til møderne at tiltrække DH-folk fra andre byer.

Vi har i slutningen af 2014 fået en ny hjemmeside. Vi håber, at den vil være med til at få flere til at blive opmærksomme på vores arbejde.

Vi har sidste år været aktivt opsøgende omkring handicapprisen. Det gav potentiale og vi er nu nået dertil, hvor vi kan sige at antallet af kandidater er i orden. Men der er jo et år igen i år – og allerede nu skal vi i gang med at se os om efter nye kandidater. Og det stopper ikke dér. Vi skal nu ændre formen for selve uddelingen, så der kommer mere indhold i det. Vi skal gøre det til en fest og en samlingsdag, der kommer til at betyde noget for mennesker med handicap. Vi skal bruge den effekt, der er i, at vi uddeler prisen den 3. december – den internationale handicapdag. Hvordan vi gør det, diskuterer vi lige nu i handicaprådet. Der er dog ingen tvivl om, at det er os her i forsamlingen, der skal sørge for, at tingene sker.

Der er sidste år sket en række ændringer i handicaprådet. Rådet er blevet mindre og vi begynder nu at kunne se en effekt. Vi har, som det vil fremgå af beretningen fra handicaprådet haft flere og mere dybdegående diskussioner. Det er ikke godt nok endnu, men det er bedre.

Byrådet har vedtaget, at der ikke skal udarbejdes en særskilt handicappolitik. Handicap skal i stedet være en naturlig del i alle byrådets politikker. Dette er en beslutning, som Handicaprådet bakker op om. Det kræver, at man tænker handicap ‘på rygmarven’ i alle politiske beslutninger. Sådan er det ikke endnu.

Handicaprådet er hørt i en lang række sager. Det er som regel DH-Ringsted, der skriver høringssvar,  når det er skriftlige svar.

Rådet er dog blevet bedre til at bruge dialog til at begrænse antallet af høringer. Det er ikke altid, byrådet følger anbefalinger fra rådet. Vores svar har dog sikret, at Byrådet kender nogle af de mulige farer, vi ser. Det er desværre ikke altid muligt at nå at tale om alle høringer i DH-Ringsted på grund af ofte korte tidsfrister.

Den nye budgetproces er i gang. Her er det vigtigt, at vi er i stand til at komme med nogle relevante input. For få dage siden skulle vi aflevere vores foreløbige forslag til budget 2016. Vi har foreslået genindførelse af lydavis. Borgere, der er svagtseende eller blinde, har meget ringe muligheder for at følge med i den lokale nyhedsstrøm siden man fjernede den lokale lydavis for nogle år siden.

Andre konkrete forslag som DH-Ringsted har gjort opmærksom på, er et videre arbejde med tilgængeligheden til folkeskoler. Det er ikke godt nok.

Mere principielt gør vi opmærksom på, at direktionen skal have en grundlæggende bedre dialog med handicaprådet, så man husker at tænke handicap ind i alle sager.

Vi foreslår også, at Byrådet vedtager at tilføje af et punkt til skabelonen for alle stående udvalg og byrådet vedrørende indtænkning af handicap (f.eks. “Konsekvenser for handicap”). Målet er at sikre, at man i sagsbehandlingen også tager stilling til handicap.

De to sidste punkter er med, fordi budget i Ringsted har tradition for at indeholde en række principvedtagelser, som der så bliver fulgt op på.

DH-Ringsted har også forslag om effektivisering af sagsbehandlingen på en række områder. Vi mener, Ringsted Kommune er for lille til at gennemføre en både kvalificeret og effektiv sagsbehandling. Det vil på nogle områder være godt at arbejde sammen med andre kommuner. Det kan f.eks. være BPA og ledsageordning, bevilling af handicapbiler mv., hvor DH-Ringsted kan se, at det vil være fornuftigt at indgå i et fælleskommunalt samarbejde.

Fremtiden er det vigtigt at vi tager stilling til. Vi skal have nye og yngre kræfter ind i DH-Ringsted. Vi skal sikre, at nogen er parat til at tage over. Som det er nu, er vi for få aktive til de opgaver, der skal løses – og til de opgaver, vi desværre ikke får løst. Vi har mange ideer, men mangler kræfter til at udføre dem. Gode ideer efterlyses.

Med de ord vil jeg sætte beretningen til debat.

Lisbeth Balling
Formand