Et år med vigtige resultater

I forbindelse med at vi holder det lokale årsmøde udsendte vi i sidste uge denne pressemeddelelse. Det førte til en artikel i Dagbladet fredag den 21. april.

Læs teksten fra pressemeddelelsen:

Et år med vigtige resultater
 
Danske Handicaporganisationer i Ringsted (DH-Ringsted) har nået vigtige resultater og stillet en række kritiske spørgsmål lokalt, siger afgående DH-formand Lisbeth Balling forud for årsmødet onsdag 26. april.
 
Lisbeth_Balling_og_Jan_JakobsenBåde Lisbeth Balling, der i år takker af som formand i DH-Ringsted, og Handicaprådets formand, Jan Jakobsen, er enige om, at der det sidste år er nået en række resultater, der viser at det er nødvendigt at samle de handicapforeninger, der arbejder lokalt og er medlemmer af paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer.
 
De nævner en række eksempler på gode resultater. Blandt dem er, da byrådet besluttede at fjerne muligheden for at bruge flex-tur inden for bygrænsen. Denne beslutning er nu på baggrund af en indsats fra DH og ikke mindst Dansk Blindesamfund, lavet om igen.
 
– Det skete vel at mærke først efter at temmelig mange personer skulle gennem visitation til handicapkørsel. Det gav en masse bureaukrati og langt fra den besparelse, byrådet havde regnet med, siger Lisbeth Balling og konstaterer videre, at det desværre er konsekvensen, når politikerne ikke vil lytte.
 
– Det gælder også ledsageordningen, hvor DH-Ringsted i Handicaprådet har rejst en sag om brugen af af ordningen for borgere i f.eks. Bengerds Huse, siger Jan Jakobsen. – Vi har blandt andet gjort opmærksom på et stort behov for, at boboerne kender de muligheder, der er for at de også kan få en ledsageordning.
 
Lisbeth Balling og Jan Jakobsen påpeger, at det kræver en vis tålmodighed at nå resultater.
 
– Et eksempel er  den undersøgelse, som vores to medlemmer af det tidligere Lokale Beskæftigelses Råd fik igennem lige inden rådet desværre blev lukket i slutningen af 2014, siger Jan Jakobsen. – Undersøgelsen viste et uhyggeligt stort behov for arbejdspladser på særlige vilkår. Siden er undersøgelsen blevet brugt både nationalt af DH og lokalt. vi kan glæde os over, at det nu, 2 år efter, begynder at bære frugt. Ringsted kommune begynder at se alvorligt på beskæftigelse på særlige vilkår og der bliver også mere interesse for at tænke i socialøkonomiske virksomheder.
 
– Det kan ofte være svært at skelne, hvilke resultater, der skyldes dialogerne med politikere og administration i Handicaprådet, og hvilke, der skyldes DH-Ringsted og de  medlemsorganisationer, der er aktive lokalt, siger Lisbeth Balling.
 
– I Handicaprådet stiller vi spørgsmål og rådgiver politikerne, mens det ofte er DH-Ringsted, der må skrue bissen på og konfrontere kommunen med nogle af de uheldige sider, som vi desværre også oplever, fortsætter Jan Jakobsen.
 
Som eksempel nævner Lisbeth Balling og Jan Jakobsen, at DH får et stigende antal henvendelser fra borgere, der ikke føler sig hørt i sagsbehandlingen. 
 
– Vi vil gerne støtte disse borgere i det omfang vi kan, siger Lisbeth Balling og fortsætter: – Jeg er ked af, at det ikke lykkedes at få en uvildig borgerrådgiver, som kan støtte og vejlede borgerne. Jeg har kendskab til en række sager, hvor netop en uvildig borgerrådgiver ville kunne påpege behovet for en mere professionel sagsbehandling. 
 
– Vi kan rejse nogle sager principielt i handicaprådet, supplerer Jan Jakobsen. – Men andre er så specifikke, at det ikke er muligt. Derfor er jeg enig med Lisbeth i, at en det er en vigtig opgave for DH at sikre, at kommunen kan håndtere komplekse sager og lever op til en individuel sagsbehandling.
 
Lisbeth Balling har et ønske for fremtiden inden hun onsdag overdrager posten til en ny formand.
 
– Vi skal have flere organisationer med i DH-Ringsted. Der er medlemsorganisationer af DH, der er aktive i Ringsted, men som desværre ikke er med i DH-Ringsted. 
 
Lisbeth Balling sidder i DH-Ringsted valgt for Scleroseforeningen, mens Jan Jakobsen er valgt for Muskelsvindfonden. Det er to af de 10 organisationer, som DH-Ringsted har med lokalt. Selv om 10 er et rimeligt antal, så skal det ses i forhold til, at DH på landsplan har 33 medlemsorganisationer.
 
– Jeg kan godt forstå, hvis man kun er nogle få medlemmer i organisationerne lokalt, at det så er svært at finde kræfter til også at være aktive i DH-Ringsted.
 
– Men vi kan se, at DH lokalt får en stadig vigtigere rolle, siger Jan Jakobsen. – Det er os, der får foreningerne til at arbejde sammen – og det er lokalt vi desværre også er nødt til at tage slagsmålene med den enkelte kommune. Og selv om Ringsted på mange måder er en god kommune, så er der ting, vi er nødt til at ruske op i – og det kan vi kun, hvis vi står sammen og er flest muligt.
 
Foreløbig venter en række nye opgaver forude for DH-Ringsted.
 
– En af dem er byrådsvalget i november. DH-Ringsted vil i den forbindelse holde et vælgermøde om handicappolitik i efteråret. Det har vi gjort før med stor succes. Vi skal til efteråret også indstille kandidater fra DH-Ringsted til det nye Handicapråd, hvor vi skal besætte 4 pladser. Der bliver nok at gøre for det nye forretningsudvalg, der skal vælges på årsmødet onsdag, slutter en smilende Lisbeth Balling.
 
Årsmødet i DH-Ringsted finder sted onsdag den 26. april kl. 19.00  i Aktivittetshuset Hyldegården, Hyldegårdsvej 42, 4100 Ringsted.
 
Alle DH-organisationer, der har aktiviteter i Ringsted kommune, kan sende repræsentanter til årsmødet. Sidste frist for tilmelding af organisationer er 22. april.
Yderligere informationer om denne pressemeddelelse: Lisbeth Balling, tlf. 81 90 02 90 eller Jan Vagn Jakobsen, tlf. 61 69 16 75.