Orientering om arbejdet i Handikaprådet

Fremlagt på DH-Ringsteds årsmøde 2017 af Jan Vagn Jakobsen, formand for Handikaprådet i Ringsted:

Arbejdet i Handikaprådet har det sidste år været inde i en positiv udvikling.

Der er stadig brug for et stærkt lokalt DH – og det har vi. Der er et stort behov for det fremover, for flere og flere opgaver rykker ud i kommunerne – og der er stadig mange forsøg på at knibe udenom selv de mest oplagte sager og opgaver – på nogle områder også i Ringsted kommune. Vi er nødt til at have meget opmærksomhed på det fra DH’s side, for hvis vi ikke gør noget med det, så er der ingen, der gør.

Det praktiske samarbejde i Handikaprådet er blevet bedre. Administrationen tager arbejdet i handikaprådet alvorligt. Vi har fået en særdeles effektiv sekretær og holder nu forud for hvert handikaprådsmøde et møde, hvor sekretær, socialchefen som regel deltager – og så jeg. Den tid er givet godt ud. Det har også betydet, at der er kommet langt bedre muligheder for at følge med. Dagsordnerne er kommet på kommunens hjemmeside før møderne – og referaterne er begyndt at komme lige efter møderne. Det er nogle gode arbejdsredskaber. vi har efterspurgt dem længe – og det var tiltrængt.

Der er efter opfordringer fra Handikaprådet kommet mere opmærksomhed på, hvordan man formidler digitalt i Ringsted kommune. Vi har, for at skære det lidt ud i pap, før oplevet en lang række bilag, som naturligvis oprindeligt er skrevet på en computer, blive printet ud på papir i stedet for at sende dem elektronisk. Papiret er så blevet scannet og lavet som en pdf, der ikke er et dokument, der kan læses som skrift, men som et foto af siden, der ikke kan læses højt. Disse fotografier kan blinde overhovedet ikke læse. Der er stadig svipsere, men det er blevet et opmærksomhedspunkt. Så der er håb at skimte forude. Det er jo ikke noget, der kun angår materialer til handikaprådet, men alle sager i kommunen.

Vi oplever et bedre samarbejde med administrationen, og de fire årlige temamøder med de forskellige centre i kommunen er ved at finde ind i en fast ramme. Vi opbygger dem tematisk omkring aktuelle emner, som handikaprådet med tilhørende spørgsmål udarbejder i god tid forud for møderne. Det er ikke altid at vi får svar tilfredsstillende svar på alt hvad vi spørger om, men det giver så nyt hjemmearbejde for centrene.

Med udgangen af 2014 blev de Lokale Beskæftigelsesråd nedlagt. Der har siden været arbejdet med en ny model – Det Lokale Arbejdsmarkedsråd

– som er ved at tage form. Jeg håber det giver muligheder for en god dialog selv om det ikke er lige så fast i rammerne og mulighederne som de de Lokale Beskæftigelsesråd var.

To sager har fyldt meget, som Lisbeth har nævnt i sin beretning. Jeg skal ikke gentage alt det Lisbeth har sagt, blot tilføje, at ledsagelse kommer til at fylde endnu mere fremover. Ikke alle kommuner har vedtaget en kvalitetsstandard for ledsagelse. Det har Ringsted, og det synes jeg vi kun kan rose. Der er jo ny lovgivning på vej på området om tilkøb. Problemet er bare, at der ikke er et minimumskrav på området – kun nogle lidt kryptiske Ankestyrelsesafgørelser, der henviser til et minimum. Det er vigtigt for os, at Ringsted kommune fastholder denne kvalitetsstandard.

Vi får i Handikaprådet opfølgning på sagsbehandlingstider, magtanvendelse og tilsynsrapporter. Også det er gode arbejdsredskaber. vi laver, når det er nødvendigt, skriftlige høringssvar fra DH-siden. Ofte er det dog også i dialog i selve rådet. vi har bidraget med input til budgettet.

Som noget nyt har vi taget det første spadestik til et samarbejde med TV-Glad om formidlingsopgaver. Foreløbig er det blevet til en følen hinanden lidt på tænderne.

Apropos kvalitetsstandard, så er der i øjeblikket et arbejde i gang for at forbedre disse i kommunen. Det handler ikke så meget om indholdet, men om formen. I arbejdet er det vigtigt at gøre dem mere læsevenlige både for borgerne og for de kommunale medarbejdere. Vi er i arbejdet landet på, at der er en borgerrettet udgave og en medarbejderrettet udgave. Begge udgaver bliver tilgængelige for alle. Der er mange aspekter i arbejdet, og vi kommer stadig ikke udenom, at nogen grupper af borgere stadig vil have brug for hjælp og støtte til at læse og forstå, hvad man som borger har ret til. Der vil altid være et spørgsmål om tillid med i det. Men det er aldrig en dårlig ting at det bliver lettere at læse de kvalitetsstandarder, man har brug for at kende.

Vi deltager også i en følgegruppe omkring det nye sundhedscenter, hvor det er ved at tage lidt mere fast form, selv om den økonomiske ramme endnu ikke er helt på plads endnu. Der er i projektets foreløbige udkast indarbejdet muligheder for patientforeninger.

Flex-tur har Lisbeth også talt om. Det er en sag, der har fyldt meget både i DH og Handikaprådet. Den sag er et godt eksempel på, at der sker noget uforudset – så kan vi lave så mange planer for arbejdet som vi vil. Der sker altid noget uforudset – ikke mindst lokalt. Men det er også et rigtigt godt eksempel på, at vi kan ændre noget og at vi har argumenterne i orden. Sagen var en begmand til både byråd og administration.

Lad os håbe, at vi fortsat får den slags succes’er. Vi er ihvertfald godt rustet til det.

Det leder mig ind på det sidste, jeg vil sige noget om nu. Lisbeth har bebudet, at hun ikke længere vil fortsætte dit arbejde som formand for DH. Heldigvis har du også tilkendegivet, at du gerne vil fortsætte i forretningsudvalget. Det bliver jo så afgjort senere, når vi skal have valg. Foreløbig skal du have en stor tak for det kæmpe arbejde, du har gjort som formand for DH i Ringsted. Du har virkelig knoklet for at gøre DH til det, vi har i dag. Jeg tror ikke vi kan påskønne det nok – og jeg tror, at jeg taler på alles vegne når jeg siger at du har været stædig i dine bestræbelser på at få DH til at fungere – og det er lykkedes. Du har også fortjent et par flasker vin. Tak for din indsats som formand i DH.