Høringssvar om reduktion af de specialiserede skoletilbuds budgetter og takster

DH-Ringsted har for Handikaprådet udarbejdet et høringssvar om reduktion af de specialiserede skoletilbuds budgetter og takster.

Børne- og Undervisningsudvalget

Ringsted kommune

Ringsted 9. maj 2017

Vedr.: Handicaprådet høringssvar om reduktion af de specialiserede skoletilbuds budgetter og takster.

Efter aftale i Handicaprådet udarbejdes dette høringssvar af Handicaprådets DH-side.

Indledningsvist hæfter DH sig ved, at sagen er behandlet i Børne- og Undervisningsudvalget uden forudgående høring i Handikaprådet.

DH-siden af Handikaprådet er enig i Børne- og Undervisningsudvalgets betænkeligheder i sagen. Med argumenterne i dette svar gør vi dog opmærksom på, at indstillingen er utilstrækkelig til at fastholde de kvalitative meget høje niveauer i vores tilbud.

DH er betænkelig ved, at Ringsted kommune, som gennem adskillige år har talt imod de besparelser på 2 % KKR har gennemført. Nu foreslår Ringsted kommune selv 4 % – det dobbelte.

Argumenterne imod KKRs besparelser var, at de forringede det kvalitative indhold i tilbuddene.

Nu vil Ringsted kommune eksperimentere med sin helt egen besparelse, der ifølge sagsbeskriver skal “sikre skolernes fortsatte konkurrenceevne, og dermed grundlaget for et stabilt antal elever”.

Der tænkes i en ensidig nedsættelse af taksterne for at opnå en fordel i forhold til andre kommunale tilbud. Det sker uden tanke for, at andre kommuner snart vil følge efter. Det gør, at postulerede konkurrencefordele hurtigt bliver udhulet. Tilbuddene vil stå tilbage som tilbud, der kvalitativt får stadig kortere distance i forhold til andre tilbud. Tilbuddene mister dermed stadig mere relevans som særligt specialiserede tilbud. Det vil reducere værdien yderligere.

Det er vores opfattelse, at alle nævnte tilbud fagligt vil lide under reduktionerne. Reduktionerne har i forvejen en tvivlsom og på ingen måde tydelig og økonomisk veldokumenteret værdi.

Administrationen vurderer, “at specialskolerne – trods budgetreduktionen – stadig kan tilbyde specialundervisning på et højt fagligt niveau.” Selve formuleringen er vag og upræcis. At anføre, at tilbuddene stadig kan tilbyde specialundervisning på et højt fagligt niveau er for DH ikke en relevant formodning. Det er til stadighed vigtigt for DH at fastholde og om muligt at øge den faglige kvalitet.

Det er, foruden økonomi, relevant at arbejde med at forbedre fleksibiliteten i tilbuddene. Det ensidige fokus på at reducere distancen til øvrige tilbud betyder, at medarbejderstaben reduceres. Det medfører mindre fleksibilitet og evne til at yde indsatser tilpasset det enkelte barn/unge i særlige vanskeligheder, som tilbuddene hver især skal sikre.

Reduktioner i økonomi vil gå særligt ud over det faglige indhold, da der ved drift af tilbud er særlige basisomkostninger, der ikke er afhængigt af antallet af elever/brugere. Også dette forhold vil yderligere belaste de specialiserede skoletilbuds budgetter og kvalitative konkurrenceevne. De reduktioner, der allerede er foretaget, har tilsyneladende ikke været nok til at sikre det ønskede resultat. DH anser det for at være en uheldig disposition at fortsætte ad dette spor og spare endnu mere på de specialiserede skoletilbud.

De stadig flere forsøg på at inkludere børn og unge i særligt vanskelige situationer i folkeskolen har på sigt konsekvenser. Der vil være tilfælde, hvor man må konstatere, at denne inklusion ikke lykkes. Det kræver, at der stadig er højt specialiserede tilbud, der kan modsvare mislykkede indsatser – og ikke blot tilbud, der er bedre.

Kommunerne eksperimenterer stadig med inklusion for at spare økonomi. Vi mener, at kommunerne i de kommende år må konstatere, at mislykkede indsatser nogle gange koster langt mere end de højt kvalificeret tilbud Ringsted kommune har – taksterne til trods.

Kommunerne mangler i øjeblikket redskaber, der mere effektivt og præcist hjælper til at træffe korrekte afgørelse om placering af et barn eller en ung. Behovet for højt kvalificerede tilbud har af samme grund ikke fundet sit naturlige leje. Der er ikke noget, der tyder på, at det sker inden for de næste år. DH mener det er katastrofalt at træffe beslutninger om at sænke kvaliteten af tilbuddene før behovet kendes mere indgående.

Reduktionen af personale medfører en betænkelig afgang af faglig viden og kvalifikationer, der efterlader de enkelte tilbud ringere i en grad det ikke vil være muligt at genskabe.

Ringsted har højt kvalificerede og velrenommerede specialiserede tilbud. Forring dem ikke. De fremtidige behov bør afklares, før man vedtager besparelser, der kan få drastiske konsekvenser. Vel vidende, at det tager tid. Vi mener, det vil svare sig.

Med venlig hilsen

Jan Jakobsen
Formand DH-Ringsted