Læg mere alvor i samarbejde

Sidste “Formanden har ordet” er fra januar måned. Det kan dog næppe siges, at vi har ligget på den lade side fra januar til nu. Vi har på det lidt mere formelle plan fået konstitueret os i det nyt Handicapråd og vi har i slutningen af marts holdt årsmødet i DH-Ringsted. Endda med det, vi må kalde et tilfredsstillende fremmøde.

Mest interessant er de politiske sager, vi har beskæftiget os med siden januar. Det er adskillige og blandt dem er ændring af Benløsegården, så det SFO-tilbud, der knytter sig til Byskovskolen, langt om længe kan blive tilgængeligt for skolens elever med handicap. Det er en sag, som man fra direktionens side beklageligvis ikke har fundet det ulejligheden værd at sende til høring i Handicaprådet – en tendens vi desværre andre gange.

Det er ikke en situation, som vi har tænkt os at sidde overhørigt – og heldigvis er der indbygget en ret til at tage selvstændige initiativer fra Handicaprådets side, som vi så må bruge. Bedst er det dog, hvis der administrativt også er en forståelse for, at samarbejde er nødvendigt.

Vi ser frem til, at der politisk bliver lagt en alvor i samarbejdet med Handicaprådet – og øvrige nedsatte råd. Vi bør iøvrigt selv være opmærksomme på samarbejde rådene imellem. De kommunale råd, der omhandler ældre, integration, frivillighed og handicap, har mange fælles interesser og vi bør sammen holde fast i, at vi vil høres i relevante sager.

Politisk kan vi ikke tillade os at sige, at der ikke er vilje til at gøre noget, og vi glæder os til at se resultaternefleksjob. Dels med baggrund i det politikermøde, der blev afholdt op til kommunevalget. Og dels, hvad er endnu vigtigere, er en række beslutninger, der kan sikre tilgængeligheden for mennesker med handicap. Som tidigere nævnt Benløsegården. Her har der blandt politikerne været en markant ændring fra som direktionen at foreslå renovering af gården til nu, hvor der er stemning for, at der at arbejdes med at opføre en ny bygning. Der må snart ske noget. Det har taget for lang tid.

En konsekvens af årsmødet i DH-Ringsted er, at vi i det kommende år vil sætte fokus på skabelse af jobs på særlige vilkår. Det falder godt i tråd med kommunale initiativer – og desværre også med nogle ret skræmmende tal beregnet af Danske Handicaporganisationer centralt. De placerer Ringsted blandt de 20 kommuner, der har højeste ledighed blandt fleksjobbere. Det betyder ikke, at vi skal skælde ud på andre. Vi skal i arbejdstøjet og sætte fantasien i sving – sammen.

Vi er i DH glade for et initiativ taget af Mona Musse. Hun er selv fleksjobber og har lavet et såkaldt borgerdrevet forslag, der skal sætte skabelsen af lokale jobs på særlige vilkår på byrådets dagsorden. Der skal være mindst 300 borgere, der bakker op om forslaget, før det kan ske. Det synes vi i DH er vigtigt, og vi har skrevet om forslaget på vores hjemmeside og på de sociale medier. Hvis du bor i Ringsted kommune, vil vi opfordre dig til at skrive under. Hellere i dag end i morgen. Der mangler stadig mellem 60 og 70 lokale underskrifter før vi er i mål.

Handicaptoilet, der kan bruges i bymidten mandag-torsdag kl. 9-15 og fredag kl. 9-13. Ikke nogen opfindsom eller imødekommende løsning, med mindre man har en forestilling om, at mennesker med handicap kun har brug for toilet inden for de nævnte tider. Her kunne samarbejde og ideudveksling have været en god ide, der måske kunne have født en bare lidt bedre løsning. Så kunne man have undgået det lille runde kamera over vinduet…

Et lille hjertesuk. Vi har flere sager i øjeblikket, som det tager tid at få igennem. En af dem er et tilgængeligt toilet under klima- og torverenovering. Det er langt om længe  faldet på plads, men det er tale om en omstændelig og begrænset løsning, som har taget et halvt år at få skabt. Det kan ikke imponere. Endnu engang er jeg nødt til at trække frem, at “det vil være bedst, hvis der administrativt også er en forståelse for, at samarbejde er nødvendigt.”

Vi har taget fat på en ny sag. Den hænger også sammen med klima- og torverenovering, men om, at den kollektive trafik er sat ud af drift et stykke ind i 2019. Det har store konsekvenser for mennesker, der ikke kan gå så langt – enten på grund af alderdom eller handicap. Der er brug for en løsning meget snart. Heldigvis er der også i denne sag en bevågenhed fra pressens side. Det kræver samarbejde at finde en holdbar løsning… og vi er her som andre steder positive medspillere.