DH-Ringsted svaret på høring om Kommuneplan

DH-Ringsted har prøvet noget nyt i år. Vi har indgivet et høringssvar til Kommuneplanen for Ringsted kommune.

– Vi har først og fremmest gjort det fordi Kommuneplanen sætter de spor, som byrådet skal arbejde med. Det hedder, at det er byrådets opgave at virke for kommuneplanens gennemførelse, siger Jan Jakobsen, der er formand for Danske Handicaporganisationer i Ringsted.

– Det er altså et vigtigt politisk arbejdsredskab. Her vil vi gerne komme med forslag til, hvordan vi sikrer øget inklusion af mennesker med forskellige former for handicap.

Et af de forslag DH-Ringsted kommer med, er udarbejdelse af guidelines til, hvordan man sikrer handicap indtænkt i alle kommunens politikker. Det skyldes først og fremmest, at er besluttet, at Ringsted kommune ikke har en handicappolitik, men at handicap inddrages i alle politikker.

– Dette er vi i DH-Ringsted enig i. Vi mener, det kan bruges til at understøtte en mere aktiv og inddragende proces. Det betyder dog også, at der både i arbejdet med Kommuneplanen og i udarbejdelsen af politikker er brug for guidelines, der gør arbejdet med  handicap aktivt og konkret, fortsætter Jan Jakobsen. – I den politiske beslutningsproces mener vi også, at der er behov for viden om, hvordan handicap mere konkret udmøntes af administrationen. Det kan i sagsfremstillingen gøres gennem beskrivelser af, hvordan man har forholdt sig til handicap i byrådets enkelte dagsordenspunkter.

DH-Ringsted har forholdt sig til en række overordnede emner, hvor det gennemgående tema er “lige muligheder”. Det bliver til overskrifterne “Lige muligheder for at være rekreative deltagere”, “Lige muligheder for valg af bolig”, “Lige muligheder for brug af kollektiv trafik”, “Lige muligheder for loven” og “Lige muligheder for beskæftigelse”.

– Vi har lagt vægt på at skabe lokalt fokus på de enkelte overskrifter. En af vores pointer er, at vi med tilgangen “Lige muligheder…” vil sætte fokus på, at det for at vi kan arbejde uden en handicappolitik, så er der i den kommunale administration behov for at sikre større udvikling af faglighed og kompetencer inden for både fysisk planlægning og den generelle administration af social- og arbejdsmarkedsområdet. Udviklingen af det kræver større politisk bevågenhed fra byrådets side, siger Jan Jakobsen, der pointerer, at der er brug for at arbejde mere målrettet med inddragelse af råd. Handicaprådet bør i forhold til både de politiske processer og i samarbejdet med administrationen være med i udarbejdelsen af guidelines for, hvordan handicap konkret tænkes ind som en naturlig del i alle politikker. Det må være en fælles bestræbelse at give lige muligheder for alle, slutter Jan Jakobsen.

DH-Ringsteds høringssvar til Kommuneplanen kan i sin helhed læses her: 20180514 DH HØRING KOMMUNEPLAN 17-29