Madservice – også et spørgsmål om kvalitet

Ældre- og Genoptræningsudvalget ved et tidligere besøg på Café Ingeborg.

“…Ikke mindst tilbydes de ældre med tilknytning til Knud Lavard Centret på daglig basis sunde samt frisk og veltillavede måltider, hvilket alle vore ældre fortjener…”

Sådan skriver DH-siden af Ringsted Handicapråd i et høringssvar omkring madudbringning til ældre. Madudbringningen står for en omlægning i 2019, når der skal gennemføres et nyt udbud.

Med høringssvaret slår DH-siden af Ringsted Handicapråd til lyd for at man ser på både kvalitet og jobskabelsesmuligheder på særlige vilkår, når man skal beslutte sig for, om madservice skal hjemtages og varetages af kommunen selv. Sider af sagen, der ikke fylder noget i den rapport, der er lavet om fremtidens madservice.

Det er med meget kort frist DH-siden af Handicaprådet har skulle afgive høringssvar om madservice til hjemmeboende ældre i Ringsted kommune. Det er man lidt kede af fra DH-siden, for der er muligheder for både mere kvalitet og skabelse af jobs på særlige vilkår, hvis man tænker lidt længere end økonomi ved selv at stå for madproduktionen i kommunen.

– Vi synes, det er ærgerligt, når man har så smalt et fokus, siger Jan Jakobsen, der er formand for DH i Ringsted og for Ringsted Handicapråd. – Netop i Ringsted kommune er det med stor succes lykkedes at etablere Café Ingeborg, der har skabt både arbejdspladser til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og opbygget et inspirerende liv på Knud Lavard Centret i cafeen, der har til huse her.

– Med den succes Café Ingeborg har haft, er det kun naturligt, at vi også gør os nogle overvejelser om brugen af tilsvarende modeller, når det gælder madservice til hjemmeboende borgere. Overvejelser, der går nogle skridt videre end den bestilte gennemgang af de økonomiske aspekter, rapporten om mad til hjemmeboende ældre beskæftiger sig med, fortsætter Jan Jakobsen og henleder opmærksomheden har, at der i Ringsted er mange mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, der rigtig gerne vil i job.

– Der er oplagte muligheder i at arbejde med socialøkonomiske virksomheder, fortsætter Jan Jakobsen. – Noget, der sket ikke fylder noget i rapporten. Formodentlig fordi det ligger udenfor den stillede opgave, der har fokus på økonomi.

I sit høringssvar opfordrer DH-siden af Handicaprådet til, at byrådet inden man tager stilling til, om hjemtagning af madservice skal være et forslag til budget 2019, gør sig nogle overvejelser om at samtænke beskæftigelse af mennesker med handicap og socialøkonomiske virksomheder.

– Det kan jo omfatte såvel produktion som distribution af mad til hjemmeboende borgere, slutter Jan Jakobsen.

Høringssvaret er vedhæftet denne artikel her:
20180618 DH HØRING MADSERVICE