Læserbrev fra DH-Ringsted

Dagbladet bragte 19. april dette læserbrev under titlen: “Byrådet skal tale om jobs på særlige vilkår”:

Ringsted: Mona Musse har selv et handicap og mener, byrådet i Ringsted bør tage skabelsen af flere jobs på særlige vilkår op i byrådet. Derfor har hun nu taget initiativ til at samle de 300 underskrifter, der skal til, før borgere kan få en sag på Byrådets dagsorden.

Danske Handicaporganisationer i Ringsted støtter indsamlingen af underskrifter.

Mona Musse påpeger, at der er et stort behov for, at der bliver skabt flere arbejdspladser på særlige vilkår i Ringsted Kommune, og at der er mange borgere, som har brug for særlig støtte for at komme i arbejde.

Nogle borgere med handicap har behov for særlig indretning for at kunne fungere på en arbejdsplads. Andre har brug for nedsat arbejdstid for at kunne fungere.

I slutningen af 2014 blev der lavet en undersøgelse netop i Ringsted kommune. Den viste, at omkring 700 borgere har brug for jobs på særlige vilkår. Intet tyder på, at der er sket væsentlige ændringer siden, for en helt ny undersøgelse viser, at det ikke går godt for fleksjobbere i Ringsted.

Ringsted ligger ifølge tal, der er udarbejdet af Danske Handicaporganisationer, blandt de 20 kommuner med størst ledighed blandt fleksjobbere. Det må vi samarbejde om at få ændret.

Danske Handicaporganisationer i Ringsted er begejstrede for Mona Musses initiativ. Det skaber opmærksomhed, også i byrådet, som jo er en central spiller, når vi skal skabe løsninger. Der skal en bred vifte af jobs på særlige vilkår til.

Vi løser det ikke med offentlige arbejdspladser alene. Det kræver engagerede parter også i det private erhvervsliv. Der er eksempelvis med Café Dagmar allerede skabt gode jobs på særlige vilkår i Ringsted. Dog langt fra så mange, der er behov for.

Danske Handicaporganisationer ser muligheder for jobs på særlige vilkår, som det kan være vanskeligt at få øje på, når man ikke har kendskab til mennesker med handicaps. Det og forestillingerne om, hvor besværligt det administrativt er at oprette jobs på særlige vilkår, er to væsentlige barrierer. Får vi først hul igennem dér, kan det blive meget givende.

Derfor støtter DH i Ringsted forslaget fra Mona Musse. Vi har store forventninger til en dialog, der åbner nye veje, når vi alle viser vilje. Som det er nu, er 21,7 procent af fleksjobberne i Ringsted Kommune henvist til ledighedsydelse, hvilket ikke er hensigten med fleksjob.

Det er tal, der er væsentligt højere end på landsplan, hvor tallet er 17,8 procent. Mens den generelle ledighed i Danmark er lav – 4,1 procent – er gennemsnittet for fleksjobbere mere end fire gange så højt i gennemsnit, og over fem gange så høj i vores kommune. Det må vi ikke lukke øjnene for.

DH i Ringsted har på sociale medier bakket op om Mona Musses forslag. DH i Ringsted opfordrer til at støtte forslaget, hvis man bor i Ringsted kommune. Der skal mindst 300 underskrifter til, hvis forslaget skal til debat i byrådet.

Forslaget kom på kommunens hjemmeside 18. marts og har allerede fået mere end 200 underskrifter.

Vi kan rykke på misforholdet i ledighed. Som Mona Musse siger, vil de fleste mennesker med handicap gerne arbejde. DH i Ringsted mener, det kræver fælles indsatser – og vi er medspillere. Så vi opfordrer alle borgere i Ringsted Kommune til at støtte forslaget. Det betaler sig økonomisk og ikke mindst menneskeligt.

Forslaget fra Mona Musse finder man på Ringsted kommunes hjemmeside under “kommunen”,“dialog-indflydelse” og her “Borgerdrevne Forslag”. Forslaget hedder »Job på særlige vilkår #GivOsEnChance«.

Jan Jakobsen

Formand for Danske Handicaporganisationer i Ringsted

Kristoffersvej 11

Ringsted