Oprethold idrætsprojekt

Et toårigt idrætsprojekt for borgere med nedsat psykisk funktionsevne og psykisk skrøbelighed udløber med udgangen af 2018. Det er Danske Handicaporganisationer i Ringsted meget kede af. Man opfordrer derfor byrådet til at fortsætte projektet.

– Vi har stor ros til byrådet for, at man igangsatte dette idrætsprojekt, siger DHs formand i Ringsted Jan Jakobsen. – Med projektet fik vi noget som både pårørende til borgere med udviklingshæmning og vi i Handicaprådet adskillige gange har efterspurgt.

– Vi har påpeget, at der er brug for motiverende indsatser over for denne gruppe borgere, der i forvejen er belastet af en lav sundhedstilstand målt i forhold til den øvrige befolkning. Konsekvensen en uforholdsmæssig høj og helt unødvendig tidlig dødelighed til følge.

Alene det mener DH-Ringsted er en god grund til at fortsætte projektet i 2019 og overslagsårene.

-Af sagsfremstillingen fremgår, at bevillingen til idrætsprojektet i 2017 og 2018 er på 208.000 kr. pr. år, fortsætter Jan Jakobsen. – For det beløb har man fået uddannet 30 instruktører, der foruden at højne deres egen sundhedstilstand også har påvirket den øvrige målgruppes sundhed og interesse for sagen. Der nævnes i sagsfremstillingen en lang række positive effekter af projektet.

Effekten af at de 30 instruktører er uddannet, kan ødelægges, hvis projektet stoppes og ikke rodfæstes, mener DH-Ringsted. En del af bevillingen går til opfølgning på uddannelsen for at fastholde og udvikle det lærte. Der bruges også en del midler til at dække medarbejderressourcer til at planlægge og deltage i aktiviteterne, herunder også kørsel.

-Der er tale om merudgifter, vi ikke kan forvente skal kunne gennemføres inden for budgettet. Til gengæld tror vi, at projektet vil betyde færre udgifter inden for sundheds- og sygehusvæsen. Dette kan ikke umiddelbart aflæses som besparelser inden for målgruppen, men er vigtige i i den store sammenhæng set i forlængelse af de kvalitative værdier, påpeger Jan Jakobsen.

DH-Ringsted har skrevet et høringssvar, hvori man appellerer til byråd og udvalg om at tage med i de kommende budgetforhandlinger, at bevillingen fortsætter i 2019 og overslagsårene.

FAKTA: I 2017 indgik det i Ringsted kommunes budget for 2017 og 2018, at der blev afsat penge til et tværgående idrætsprojekt, der skulle bidrage til at skabe en sundhedskultur for, af og med en borgergruppe, der er svær at fastholde og motivere til at leve sundt. Metoden er at uddanne borgere til at være idrætsinstruktører, der kan instruere andre i idræt, fx ved at stå for bevægelsesevents. På den baggrund blev Idrætsprojektet etableret i et samarbejde mellem Idrætsprojektet i Københavns Kommune og flere af Ringsted kommunes egne tilbud på socialområdet: Café Ingeborg, Støtte- og Aktivitetscentret og Regnbuen. Projektet er forankret i Café Ingeborg.

Høringssvaret er vedlagt som bilag.

Læs mere om projektet på dagsorden for Social- og Arbejdsmarkedsudvalgets dagsorden punkt 9 Orientering om tværgående idrætsprojekt –https://ringsted.dk/dagsorden/social-og-arbejdsmarkedsudvalget-20-06-2018

Læs høringssvar her:

20180615 DH HØRING IDRÆTSPROJEKT